Правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за

...
Правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за
Коментари Харесай

Правната комисия преодоля ветото върху промените в Закона за съдебната власт

Правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за правосъдната власт. Това стана посредством наново гласоподаване на законопроекта, който беше признат с 13 гласа " за ", два - " срещу " и един " въздържал се ". Народните представители не организираха спор по претекстовете на президента. Предстои гласоподаване и в пленарна зала.

Държавният глава Румен Радев подписа на 1 август декрет за връщане за ново разискване в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен шестмесечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Радев показва в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

Съветникът по правни въпроси на президента Крум Зарков, който показа претекстовете на президента, означи, че някои от признатите текстове провокират подозрения за противоконституционност. Той подчертава на основаването на нова система за систематизиране на сигналите против основния прокурор и заместниците му, като добави, че не е ясно по какъв начин новите ремонти ще се отразят на назначението на вече определения арбитър за пъкъл хок прокурор Даниела Талева, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР